Wees lief voor je bubbel

Vinolove - bubbels

En deze keer bedoel ik niet de ‘bubbel’ waarin je je bevindt door de Covid-maatregelen en de lock-down waarin we met z’n allen zitten. Nee, ik heb het over de bubbel die je open knalt met oud en nieuw komende donderdag.

Of je nu gaat voor champagne, cava, sekt, crémant of prosecco, zorg dat je lief bent voor je bubbel. Verdiep je erin, vertroetel ‘m en geef je bubbel wat ie verdient! Geloof me, daar word jij zelf ook een stuk gelukkiger van. Want liefde gaat door de maag tenslotte.

Bubbels en hapjes

Mousserende wijn combineren met het juiste hapje is geen rocket science. Het is kwestie van voorbereiding. Wat voor fles bubbels ga je laten ploppen? Strak droog? Lichtzoet? Of heb je een romige Blanc de Blancs koud liggen? Pas je hapjes daar dan op aan, zodat je een ultieme wijn-spijsbeleving hebt en de smaak van je wijn of hapje niet overruled wordt. Allemaal leuk en aardig zul je nu misschien denken. Maar hoe dan? Ik geef je hieronder graag wat suggesties per type mousserende wijn.

Hele droge bubbels

Mousserende wijnen die heel droog zijn herken je aan de termen Brut Nature, Extra Brut of Extra Dry. We noemen dit ook wel strakdroge wijnen. Deze wijnen geven een drogend gevoel in je mond en passen heel goed bij hapjes met zeevruchten en vis. Een lekker oestertje bijvoorbeeld, ceviche of een toastje met kaviaar. Kies voor een hapje met krokante en/of zoute eigenschappen. Dat gaat goed samen met het droge mondgevoel van deze wijn.

Droge bubbels

Zie je Brut op je fles bubbels staan? Ook dan heb je met een droge mousserende wijn te maken, die weinig zoetgehalte bevat. Blijf dus ook in dit geval weg van zoete, romige hapjes. Een hapje met jonge geitenkaas kan wel heel goed. Of een krokant toastje met forel, sushi en hapjes waarbij je gebruik maakt van citrus. Dat haalt de frisse, vaak citrustonen, in droge mousserende wijn mooi naar boven.

Witte bubbels

Oftewel, een Blanc de Blancs! Dat is Champagne, gemaakt van slechts 1 wit druivenras, namelijk Chardonnay. Alle andere Champagnes worden gemaakt van een mix van witte en blauwe druivenrassen. Een Blanc de Blancs is iets eleganter en romiger van smaak. Je kunt je hapje daar dus goed op afstemmen. Denk aan dimsum, kreeft, een hapje met kip of een toastje met zalm op een laagje roomkaas. Het krokante toastje is hier wel echt onmisbaar om toch dat krokante, zoutige effect te behouden ten opzichte van de vettere structuren van de zalm en roomkaas.

Lichtzoete bubbels

Lichtzoete mousserende wijnen herken je aan termen als demi-sec, dry (in het geval van Prosecco…ja werkelijk),extra-seco, seco, semi-seco en semi-dulce. Hierin kom je een vleugje zoetigheid tegen. Fruitige tonen, die goed samen gaan bij hapjes met iets meer smaak. Denk aan rivierkreeftjes, paté, Aziatische/iets kruidige hapjes, gebak of een hapje met rood fruit, blauwe kazen of crêpes.

Zoete bubbels

Ga jij voor een echt zoete bubbel? Let dan op termen als Dulce en Doux op de fles.Daar wordt veel suiker aan toegevoegd en dit is eigenlijk de enige mousserende wijn die ik zou durven serveren bij een oliebol. Als je wijn met een zoet hapje of (na)gerecht combineert, moet je namelijk altijd zorgen dat de wijn zoeter blijft dan het hapje of gerecht. Doe je dat niet? Dan smaakt je wijn wrang. Zonde!

Blijf in je bubbel

Nou ja, niet letterlijk natuurlijk! Geniet met oud en nieuw van een heerlijk glas bubbels met de paar mensen uit je eigen bubbel. Maak het niet te gek met heel veel mensen tegelijk…want die bubbels zijn veel te lekker om uit te delen!😉

Gezellige avond en alvast een sprankelend 2021 gewenst!

Volg me

Blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe blogs over wijn. Dat kan via Facebook of Instagram. Wil je een reactie achterlaten? Dat vind ik superleuk! Graag dus.

Over mij

Ik ben Sandra Everts, eigenaar van vinolove.nl en ik geef wijnproeverijen aan huis en op bedrijfslocaties (op dit moment alleen online). Ik schrijf over wijn, wijnproeverijen en mijn wijnavonturen. Open, eerlijk, persoonlijk en met een vleugje humor. Je leest hier meer over mij.

Comments are closed.