The battle tussen Sauvignon Blanc en Chardonnay

The battle - Vinolove

Wil je Sauvignon Blanc of Chardonnay? Het is bijna onmogelijk om daar met ‘Oh, maakt niet uit’ op te antwoorden. Hoewel beide wijnen wit en droog zijn, ben je meestal liefhebber van of het ene of het andere druivenras. Benieuwd naar de verschillen? Je leest het in deze blog.

Hé druif, waar kom je vandaan?

Het verschil zit ‘m in ieder geval niet in de herkomst van deze druivenrassen. Want zowel Sauvignon Blanc als Chardonnay komen oorspronkelijk uit Frankrijk. Sauvignon Blanc ontstond waarschijnlijk in de Loire en Chardonnay werd ooit als eerste in de Bourgogne gevonden. Inmiddels worden beide druivenrassen overal ter wereld aangeplant en zijn ze allebei geliefd om hun eigen, specifieke smaak.

Groene appel of ananas?

De verschillen zitten ‘m vooral in de zuurgraad en smaak van de wijn. Sauvignon Blanc zit hoger in z’n zuren dan Chardonnay. Dat maakt Sauvignon Blanc dus wat frisser van smaak. Je ruikt en proeft vaak citrusfruit, groene appel, kruisbes, vers gemaaid gras en er zit wat kruidigheid in deze wijn. Chardonnay is ook een superfruitige wijn, maar daar vind je rijpere en zoetere fruitsmaken in terug, zoals appel, peer, mango en ananas en van nature zit er iets romigs in Chardonnay, waardoor deze wijn altijd een zacht gevoel achterlaat in je mond.

Beetje hout erbij?

Chardonnay leent zich bij uitstek voor rijping in eiken houten vaten. Dat geeft de wijn de smaak van vanille en geroosterd brood mee. Persoonlijk vind ik dat ze dat houtgebruik in Frankrijk het beste weten toe te passen. Daar maken ze prachtige wijnen die in balans zijn qua smaak. Er blijft voldoende frisheid over en toch proef je een mooi toefje hout. Alleen al de omschrijving ‘een toefje hout’ vind ik bijna poëtisch klinken. Veel houtgerijpte Chardonnays uit landen als Australië en Chili leveren je de zogenaamde ‘houten bek’ op. Langdurige houtrijping maakt een wijn heel vol en zwaar. Dat kan lekker zijn bij een bepaald gerecht natuurlijk. Maar om zo’n wijn gewoon zo te drinken? Ik bedank daar liever voor. Bij Sauvignon Blanc wordt eigenlijk bijna nooit houtgebruik toegepast en als het gebeurt, is het heel subtiel.

Als Sauvignon Blanc liefhebber aan de Chardonnay?

Ben jij echt een liefhebber van frisse, droge wijnen en kies je vaak voor Sauvignon Blanc? Dan betekent dat niet per definitie dat je Chardonnay niet lekker vindt. Er zijn namelijk ook Chardonnays die qua stijl de frissere kant op gaan. Chablis bijvoorbeeld! Deze wijn komt uit het Noordelijkste deel van de Bourgogne. De druiven rijpen daar langzamer en gelijkmatiger door het relatief koele klimaat. Minder zon, dus minder suiker in de druiven en daardoor krijgt de wijn een hogere zuurgraad. Daarnaast staan de wijnstokken aangeplant op de voormalige zeebodem waardoor er veel kalk in de grond zit. Dat geeft Chablis haar kenmerkende frisse, minerale smaak.

Als Chardonnay liefhebber aan de Sauvignon Blanc?

Kies je meestal voor vollere witte wijnen en met minder zuren in de smaak, zoals Chardonnay? Maar ben je wel benieuwd naar een Sauvignon Blanc die in dat straatje past? Dan zou je een keer voor een Sauvignon Blanc uit Australië of Zuid-Afrika kunnen gaan. Daar hebben de druiven meer zonuren gehad en daardoor voeren tropische smaken de boventoon.

Tips nodig?

Vind je het lastig om de juiste fles wijn uit te kiezen die goed past bij wat jij lekker vindt? Mail gerust voor advies naar info@vinolove.nl. Ik kan je adviseren, maar ook aan de juiste wijnen helpen. 😉

Volg me

Blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe blogs over wijn. Dat kan via Facebook of Instagram. Wil je een reactie achterlaten? Dat vind ik superleuk! Graag dus.

Over mij

Ik ben Sandra Everts, eigenaar van vinolove.nl en ik geef wijnproeverijen aan huis en op bedrijfslocaties. Ik schrijf over wijn, wijnproeverijen en mijn wijnavonturen. Open, eerlijk, persoonlijk en met een vleugje humor. Je leest hier meer over mij.

Comments are closed.