Verleid me en bezorg me een topavond

Wijnbar In Den Hoofdwacht Zwolle

Ik had er een treinreis van een uur voor over en ik keek er al weken naar uit. Op social media had ik wat research gedaan. Dat stelde me enigszins teleur want heel actief en prikkelend was je niet op die kanalen. Hopelijk viel je in het echt niet tegen…

The looks are good

Afgelopen weekend bracht ik een bezoek aan Wijnbar In Den Hoofdwacht in Zwolle. De wijnbar zit midden in het centrum op de Grote Markt tegen de Grote Kerk aangeplakt. Een toplocatie! Het overdekte en verwarmde terras aan de voorzijde is sfeervol verlicht en ook binnen is de uitstraling modern en warm. Het personeel ziet er keurig uit, goed gekleed met zwarte bretels op een wit overhemd. Ik hou ervan!

Ik voel me thuis

Ik heb afgesproken met twee vriendinnen, die zich natuurlijk graag ‘opofferen’ om samen met mij deze wijnbar te ontdekken. Als we binnenkomen is het druk. Gelukkig is er nog een tafeltje voor ons vrij, met uitzicht op een paar wijnklimaatkasten, een ‘By the Glass-systeem’ en een wand vol prachtige flessen wijn. Prima plek! Zet mij tussen de flessen wijn en ik voel me thuis. 😉

Wijnbar In Den Hoofdwacht Wijnbar In den Hoofdwacht In Den Hoofdwacht 

Verleid me!

De bediening staat meteen bij ons om te vragen wat we willen drinken, waarop ik haar vraag of ze misschien iets speciaals open hebben staan of kan aanbevelen. Ze wijst naar het ‘By the Glass-systeem’ en vertelt kort wat daar voor wijnen in zitten. Ik ben niet enorm onder de indruk, omdat het allemaal vrij veilig is wat erin zit. Het zijn volgens mij gewoon de huiswijnen die ook op de kaart staan, waaronder een Chardonnay, Gruner Veltliner, Picpoul de Pinet en Verdejo. Persoonlijk vind ik dit een gemiste kans. Maak het wat spannender, neem me mee, vertel over de wijnen en verleid me om eens wat anders dan anders te proberen.

Ik doe het zelf wel

Goed, ik duik zelf de wijnkaart wel even in. We besluiten om voor een fles biologische Zuid-Afrikaanse Chardonnay te gaan. Deze wijn is voornamelijk gefermenteerd in roestvrijstalen tanks, maar een klein deel van de wijn heeft houtrijping gehad met wekelijkse battonage. Dat betekent dat het gistbezinksel af en toe even door de wijn wordt geroerd en dat zorgt weer voor meer smaak in de wijn. Het is een toegankelijke, fruitige, droge witte wijn, maar toch met een subtiel botertje erin wat zo fijn kan zijn als je wit wilt drinken in de winter. Trouwens, het feit dat ik dit allemaal weet over deze wijn, is niet omdat het me verteld werd door het personeel in de wijnbar…

Wijnetiquette

De keuze is gemaakt, de wijn wordt gebracht. Keurig in een wijnkoeler en onder begeleiding van een karaf water. So far, so good. Maar wat schetst mijn verbazing? De bediening opent de fles, schenkt 3 glazen in, zet de fles wijn in de wijnkoeler en loopt weg. Hoezo laat je me het etiket van de fles wijn niet zien? Waarom laat je de wijn niet voorproeven? Ik bestel toch een fles?! En waarom staat er nu een glas wijn voor mijn neus, voor die van vriendin nummer 1 en een glas op de lege plek waar niemand zit? Huh? Zie jij dingen die wij niet zien? Zit daar een fictief persoon? Ik schuif het glas naar vriendin nummer 2, we lachen erom en proosten met elkaar. De wijn smaakt heerlijk en is natuurlijk veel te snel op. Dat vraagt dus om een 2e fles. We bestellen nog een fles van dezelfde wijn en de bediening schenkt de wijn bij, in onze nog niet helemaal lege glazen. ‘Nee, niet doen’, denk ik in mijzelf. Dat hoort niet zo. Je opent een nieuwe fles, volgens de wijnetiquette hoor je nu te vragen of ik de wijn eerst nog wil voorproeven. In principe zou ik persoonlijk dan nee zeggen bij een tweede fles van dezelfde wijn. Maar je mag hem zeker niet bijschenken bij de wijn die uit de eerste fles komt. Stel dat de tweede fles niet goed is en kurk heeft? En ja, dat kan ook als ie een schroefdop heeft, de bacterie TCA (trichlooranisol) kan de wijn aangetast hebben. Dan zit die ‘verkeerde’ wijn nu in ons glas met de goede wijn.

Je bent mooi en gezellig met een paar verbeterpunten

Weet je, in andere horecazaken zou ik me veel minder storen aan dit soort dingen. Maar als je jezelf als wijnbar neerzet, zorg dan ook dat het personeel de wijnetiquette kent. Geef mij die beleving, dompel mij onder in de wereld van wijn, die zo mooi is! Doe aan up-selling. Verleid me om toch een ander soort wijn te kiezen of trigger mijn eetlust met een klein hapje of olijfje van het huis. Zodat ik de smaak te pakken krijg en nog 2 porties van die heerlijke (hapjes)kaart bestel. Vertel me over de bijzondere wijnen in het By the Glass-systeem en over het feit dat ik bijna alle wijnen op de kaart per glas kan bestellen omdat jullie een Coravin hebben (ik zag ‘m liggen vanuit mijn ooghoek). Een Coravin is een speciaal apparaat waarbij je een kleine hoeveelheid wijn uit een dichte fles wijn kunt halen, zonder dat de kurk eruit hoeft en de wijn bederft. Dit zijn allemaal slechts voorbeelden van wijnbeleving, van upselling en van gastvrijheid…Maar gelukkig heeft het voltallige personeel op 12 november jl. een gastvrijheidscursus gevolgd, zag ik op de Facebookpagina. Dus er wordt aan gewerkt en dat is top. Nu nog even een training wijnetiquette en social media en dan heb je werkelijk goud in handen met deze prachtige wijnbar!

Als je in Zwolle bent, is het dus zeker de moeite waard om deze wijnbar te bezoeken. Ik heb een hele leuke avond gehad, met lekkere wijn, heerlijke hapjes en in goed gezelschap. En uiteindelijk draait het daar toch allemaal om.

Volg me

Blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe blogs over wijn. Dat kan via Facebook of Instagram. Wil je een reactie achterlaten? Dat vind ik superleuk! Graag dus.

Over mij

Ik ben Sandra Everts, eigenaar van vinolove.nl en ik geef wijnproeverijen aan huis en op bedrijfslocaties. Ik schrijf over wijn, wijnproeverijen en mijn wijnavonturen. Open, eerlijk, persoonlijk en met een vleugje humor. Je leest hier meer over mij.

Comments are closed.