Wijn is meestal niet veganistisch

Vegan wine

En zelfs niet altijd vegetarisch. Ik hoor je denken: ’Wijn…vegetarisch, veganistisch? Wijn wordt toch van druiven gemaakt?’ Dat klopt. Maar om de wijn te klaren (filteren), gebruikt de wijnmaker vaak dierlijke producten. Oeps.

Een lesje wijnbereiding

Wijn wordt uitsluitend van druiven gemaakt. Een puur plantaardig product dus. Druivenmost (gekneusde druiven) wordt wijn doordat gistcellen de aanwezige suikers omzetten in alcohol. In die wijn zitten dan nog allerlei zwevende bestanddelen die de wijn troebel maken, zoals stukjes druivenschil, resten van gisten, wijnsteenzuur etc. Die deeltjes moeten eruit, zodat de wijn transparant de fles in kan. Door een klaringsmiddel toe te voegen, binden de vaste deeltjes zich aan dit middel en zo zakken ze sneller naar de bodem en kunnen ze makkelijker verwijderd worden. Als klaringsmiddel wordt vaak gebruik gemaakt van albumine (eiwitten), caseïne (melkeiwitten), gelatine (bot en kraakbeen van zoogdieren) of vislijm (gedroogde onderdelen van vissen). Ondanks dat het klaringsmiddel, samen met de ongewenste bestanddelen, na het filteren uit de wijn is gehaald, kunnen er minuscule sporen van achterblijven in de wijn. En de wijn is hoe dan ook in contact geweest met een dierlijk product. Daar proef je niets van hoor. Maar het is wel tegen de vegetarische en veganistische principes.

Is er een veganistisch alternatief?

Je kunt er vanuit gaan dat 9 op de 10 wijnen niet veganistisch zijn. Maar ze zijn er wel degelijk. Veganistische wijn wordt geklaard met bentoniet. Dat is een soort klei, met dezelfde werking als de dierlijke klaringsproducten. Biologische wijnboeren maken vaker gebruik van bentoniet, maar het biedt geen garantie.

Hoe weet je of wijn veganistisch is?

Het lastige is, dat het vanuit de wijnwetgeving niet verplicht is om iets over het klaringsmiddel op het etiket te vermelden. Dus het is even zoeken. Soms zie je een Vegan-logo op het etiket staan. Dat houdt in dat de wijn officieel Vegan-gecertificeerd is. Alleen dan weet je in een oogopslag zeker dat er geen gebruik is gemaakt van dierlijke producten. Helaas is het aanvragen van zo’n Vegan-certificaat behoorlijk prijzig, waardoor veel wijnboeren, die wel veganistische wijn maken, het officiële certificaat niet kunnen of willen betalen. Het feit dat er op een etiket geen Vegan-logo staat, zegt dus niet per definitie dat de wijn met dierlijke producten is geklaard. Wil je het zeker weten? Vraag het even in de wijnspeciaalzaak. Zij staan vaak in nauw contact met de wijnboeren en weten het of kunnen het voor je navragen.

Dit is het officiële logo voor een gecertificeerde, veganistische wijn.

Tips voor veganistische wijn?

Ik hoop dat ik je met deze informatie al een heel eind op weg help in de wereld der veganistische wijnen. Kom je er niet uit of wil je tips ontvangen voor een aantal goede, betaalbare veganistische wijnen, dan kun je altijd mailen naar info@vinolove.nl.

Volg me

Blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe blogs over wijn. Dat kan via Facebook of Instagram. Wil je een reactie achterlaten? Dat vind ik superleuk!

Over mij

Ik ben Sandra Everts, eigenaar van vinolove.nl en ik geef wijnproeverijen aan huis en op bedrijfslocaties. Ik schrijf over wijn, wijnproeverijen en mijn wijnavonturen. Open, eerlijk, persoonlijk en met een vleugje humor. Je leest hier meer over mij

Comments are closed.