Wijn, wil je met me trouwen?

Aardbeien met room - Vinolove

Wijn en eten zijn vergelijkbaar met een huwelijk. Het ene huwelijk, is het andere niet en ook in een goed huwelijk is het heus niet elke dag koek en ei. Maar wat is dan wel het succesrecept voor een tophuwelijk? En dan met name tussen mevrouw wijn en meneer spijs?

Leuk setje

Je hebt mensen die wijn bij het eten kiezen en je hebt mensen die eten bij de wijn kiezen. Van het laatste soort ben ik. Ik bedenk eerst welke wijn ik wil drinken, vervolgens bepaal ik wat daar goed bij past qua hapje of gerecht. Andersom kan ook, het een is niet beter dan het ander. Maar, en nu komt ie, de kunst zit ‘m in de juiste combinaties maken. Dat maakt het soms best lastig en een verkeerde combi kan de smaak van je wijn of gerecht echt vernietigen. Zonde! Voor beide partijen.

Strak of filmend

Hoe weet je dan wat de juiste combinatie is? Het basisprincipe is dat wijn en spijs met elkaar in balans moeten zijn qua mondgevoel en smaakgehalte. Het mondgevoel kan ‘strak’ of ‘filmend’ zijn. Een ‘strak’ mondgevoel is een beetje stroef en samentrekkend, zoals een citroen of iets knapperigs, zoals een droog toastje. Een ‘filmend’ mondgevoel is vol, romig, crèmig zoals bijvoorbeeld boter, room en zoete producten. Het smaakgehalte, oftewel de intensiteit van de smaken moeten ook met elkaar in balans zijn. Dus de wijn moet niet veel overheersender zijn dan het gerecht wat je erbij eet en andersom ook niet.

Voorbeeld: een droog toastje (strak) met een volle witte wijn (filmend) is niet lekker. Maar je kunt dit huwelijk wel redden, door op dat toastje een plakje gerookte zalm te leggen. BAM! Ineens zijn je hapje en wijn met elkaar in balans. Want die volle witte wijn heeft ook heus nog wel wat heerlijke zuren in de aanbieding die je misschien eerder niet opvielen. Door de strakheid van het toastje, komt ook dat strakke karakter van de wijn naar boven. En door het ‘filmende’ van de zalm, past ie mooi bij de volle, romige smaak van de wijn.

Wit bij vlees, rood bij vis

Ja je leest het goed. In de culinaire wereld stappen we af van het paradigma dat je bij vis witte wijn en bij vlees rode wijn moet drinken. Zoek naar de juiste combinatie qua mondgevoel en smaakgehalte. Gebakken kabeljauw in een kruidige tomatensaus smaakt echt zoveel beter met een glas lichte, rode wijn. Vleesgerechten die van zichzelf iets minder intens van smaak zijn, zoals bijvoorbeeld varkens- of kalfsvlees, lenen zich prima voor een mooi glas witte wijn.

Durf vreemd te gaan

Nu kan ik hier een enorme lijst opsommen van wijn-spijscombinaties die wel of niet met elkaar samengaan. Maar het is veel leerzamer om het zelf te ervaren. Probeer gewoon eens nieuwe combinaties, met de kennis die je nu hebt over het mondgevoel en het smaakgehalte. Durf vreemd te gaan en proef! Alleen door te experimenteren, leer je wat wel en niet bij elkaar past. Deze tip geldt natuurlijk alleen voor wijn en spijs…want ik wil niet stoken in een goed huwelijk. 😉

Laat jij je liever verrassen en meenemen op een culinaire wijn-spijs ontdekkingstocht? Dan kun je altijd een nog een wijnproeverij met bijpassende amusehapjes boeken bij Vinolove. Dan weet je zeker dat het koek en ei is! 😊

Volg me

Blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen over wijn. Dat kan via Facebook of Instagram.

Comments are closed.