Trek die fles wijn maar uit de koelkast
‘Wijntje?’ Vraagt een vriendin aan me als ik op vrijdagmiddag bij haar op de bank neerplof. Zonder het antwoord af te wachten trekt ze een fles witte wijn uit de koelkast en schenkt ze twee glazen in. ‘Proost!’ Ik neem een slok van datgene waar ik de hele week al zo naar verlang…ik proef niks.
IJskoud niet de lekkerste
Je kunt nog zo’n fantastische fles witte wijn open trekken, als ie rechtstreeks uit de koelkast komt proef je de aroma’s niet. Die slaan dood bij een te lage serveertemperatuur. Witte wijn, rosé en mousserende wijn smaken het beste bij een temperatuur tussen de 8 en 10 graden. De temperatuur in de koelkast is gemiddeld 4 graden. Dat is dus 4 tot 6 graden kouder dan de perfecte serveertemperatuur! Hoe je dit oplost? Simpel. Haal je fles wijn een half uurtje van te voren uit de koelkast, zet ‘m op het aanrecht en laat hem even tot zichzelf komen. Schenk dan pas een glas in. Is het een vollere wijn met meer rijkdom? Tel er gerust nog een paar graden bij op. 10 tot 13 graden is dan de beste temperatuur.
Rood op kamertemperatuur
Rode wijn moet je op kamertemperatuur serveren zeggen ze altijd. Nou, nee dus. Rode wijn serveer je bij voorkeur tussen de 13 en 15 graden. Vollere, stevige en meer complexe wijnen komen het beste tot hun recht bij een temperatuur tussen de 16 en 19 graden. Vroeger was het in onze huiskamers een stuk koeler dan tegenwoordig. Dus als je met kamertemperatuur 16 graden bedoelt, dan hoor je mij niet. Maar in de meeste huiskamers is het gemiddeld 20 tot 22 graden…te warm voor rode wijn dus. Heb je een kelder? Lucky you! De kelder is de beste plek om je wijnen te bewaren. Lekker gelijkmatig qua temperatuur, geen daglicht en mijn ultieme droom! Ik ben helaas niet gezegend met een mooie (wijn)kelder in mijn huis. Maar oh, wat zou ik graag een hebben. Zonder kelder is een wijnklimaatkast een goed alternatief. Die heb ik wel en ik noem hem liefkozend ‘mijn snoepjeskast’. Maar heb je ook daar geen ruimte of geld voor (over), zorg dan in ieder geval dat de wijnen ergens liggen waar het geur-, trilling- en tochtvrij is. Het liefst zo donker mogelijk en gemiddeld 11 graden. Verder is wijn niet heel veeleisend hoor…😉
Coole tip!
Wit niet te koud dus. Check. Rood niet te warm. Check. Maar wat nou als je onverwachts visite krijgt en je had die fles witte wijn überhaupt niet gekoeld staan? Niks is erger dan lauwe, witte wijn! Geen paniek. Ik schenk je hierbij graag deze coole tip, zodat jij snel koele wijn kunt schenken. Vul een (ijs)emmer voor de helft met ijs, de andere helft met water en strooi daar een paar eetlepels zout bij. Even roeren, flesje wijn erin. Paar minuten wachten. Et voila, door een chemische reactie tussen het ijs en zout versnelt het koelproces en zo heb je supersnel een gekoelde fles wijn!
Help er zit een druif in mijn glas!
Nu we het toch over ijs hebben, als er iets echt not done is, is het wel ijsklontjes in je glas wijn. Echt! Doe het niet! Het is zo zonde van al die heerlijke aroma’s in je wijn. Die slaan dood bij een te koude serveertemperatuur. Daarnaast is ijs gemaakt van water en water is geen wijn. Door ijsklontjes in je wijn te doen, verdun je de wijn als ze smelten. Kan je het echt niet laten? Gebruik dan bevroren druiven als ijsklontje. Dat doet niks met de smaak van je wijn en het staat ook nog eens feestelijk.
Volg me
Blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe blogs over wijn. Dat kan via Facebook of Instagram. Wil je een reactie achterlaten? Dat vind ik superleuk! Graag dus.
Over mij
Ik ben Sandra Everts, trotse eigenaar van Vinolove en ik geef wijnproeverijen aan huis en op bedrijfslocaties. Ik schrijf over wijn, wijnproeverijen en mijn wijnavonturen. Open, eerlijk, persoonlijk en met een vleugje humor. Je leest hier meer over mij en mijn passie.

Leuk geschreven Sandra
Thanks! Leuk om te horen.😊