Bier krijgt zilver, wijn wint goud!

Sorry bierliefhebbers. Deze blog is niet bedoeld om jullie favoriete drankje af te kraken, in tegendeel. Speciaalbier is een mooi product hoor. Maar ik vind wijn gewoon echt veel specialer.

Veel overeenkomsten

Een tijdje terug kreeg ik de uitnodiging om een proeverij van speciaalbieren mee te maken. Niet zomaar door iemand gegeven. Nee, de meesterbrouwer van Hertog Jan, Gerard van den Broek, gaf deze proeverij! Hij nam ons mee in de ontstaansgeschiedenis van bier, het productieproces en hij vertelde wat over professioneel proeven met alle brouwers. Ik merkte dat er bijzonder veel raakvlakken zijn met wijn. Zo werd ongeveer 5000 jaar voor Christus in Mesopotamië (nu bekend als Irak) voor het eerst bier ontdekt. Grappig! De eerste sporen van oude wijnresten werden ontdekt op diezelfde plek, maar dan 7000 jaar voor Christus. Qua productieproces zijn er ook raakvlakken tussen wijn en bier. Termen als gisting, lageren (tweede gisting) in eiken houten vaten of metalen tanks, bottelen en filteren komen voorbij. Herkenbaar! Bierproeven blijkt net zo complex als wijnproeven. De brouwers doen dit op professionele wijze in donkere, gesloten ruimtes en noemen dit ‘emotieloos proeven’. Dus zonder invloeden van buitenaf. Prachtig! Dit fenomeen kennen we natuurlijk ook bij wijn, dus ik ben nog steeds in m’n nopjes.

    

Geen water bij de wijn

Maar dan komen we bij de ingrediënten. Wijn wordt gemaakt van druiven. 100% druiven, niets meer en niets minder. Punt. Bier daarentegen bestaat voor 90% uit water en voor 10% uit graan, hop en gist. Ah! Daar begint het product bier voor mij te wankelen qua bijzonderheid. De druifjes kunnen het dus alleen af, bier heeft 4 basisingrediënten nodig.

Bier speelt vals

Speciaalbieren ontstaan door de wijze van gisting (o.a. ondergisting en bovengisting) en door ingrediënten toe te voegen om extra smaak aan het bier te geven (bijvoorbeeld zoet, bitter, fruitig of kruidig). BAM! En daar zakt wat mij betreft de bijzonderheid van bier helemaal door de mand. Toegevoegde ingrediënten om bepaalde aroma’s te creëren? Excuse me? Dat is in de wijnwereld dus totaal not done en zelfs verboden. Wijn kan primaire aroma’s (bijvoorbeeld fruitig of bloemig) hebben omdat die van nature in dat druivenras zitten of ontstaan door de bodemsoort of het klimaat. Wijn kan secundaire aroma’s (bijvoorbeeld ananas of banaan) hebben omdat ze ontstaan door het gistingsproces. En wijn kan tertiaire aroma’s (bijvoorbeeld cederhout, chocolade, paddenstoelen) hebben omdat die ontstaan tijdens het rijpen van een wijn. Al die aroma’s worden NOOIT toegevoegd aan wijn, in tegenstelling tot bier dus. Daar wordt gewoon vanille, kokos, jeneverbes of een mix van 7 verschillende specerijen bij het bier gemikt! Ja, zo kan ik ook aroma’s in een drank creëren. Het geeft niet, je biertje smaakt er echt niet minder om. Maar het is maar even dat je weet waarom ik wijn dus per definitie specialer vind dan bier.

Even een fles bier ontkurken…

Goed, terug naar de bierproeverij. Na een Enkel, Dubbel, Tripel en donker Bockbiertje, was ik aangenaam verrast toen ik een Hertog Jan Grand Prestige van 4 jaar oud mocht proeven. Flinke laag stof erop en een kurk met muselet (ijzeren draadje). Daar wist ik wel raad mee! En de inhoud overtrof mijn verwachtingen. Dit gerijpte bier vertoonde aroma’s van rozijnen en fruit. Een heerlijk, zoet portachtig bier bijna! Je begrijpt, dit is mijn favoriet. Tsja…ik ben en blijf een wijnliefhebber hé.

          

Korreltje zout of jeneverbes

Al met al had ik een ontzettend leuke en leerzame avond en vond ik het, als echte wijnliefhebber, heel verrassend dat bier en wijn zoveel overeenkomsten hebben. Ik wil Grand Café Dikke van Dale Leeuwarden dan ook enorm bedanken voor deze uitnodiging. Tegen alle bierliefhebbers zou ik willen zeggen: blijf lekker genieten van jullie glas bier en durf eens te experimenteren met andere smaken speciaalbier. En voor mijn trouwe volgers en wijnliefhebbers: wees niet bang, ik blijf bij de wijnen. Geniet met trots van je glas wijn en neem deze blog gewoon met een korreltje zout of jeneverbes…Dat doen bierliefhebbers tenslotte ook.😉

Volg me

Blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe blogs over wijn. Dat kan via Facebook of Instagram.

Comments are closed.