Sinterklaasje kom maar binnen met de wijn

Sinterklaas - Vinolove

Nog een paar dagen en dan is hij weer in ons land: Sint Nicolaas. Ik hoor velen van jullie al zuchten en steunen. Want welke wijn drink je bij pepernoten, chocolade of een banketletter?

Doet u mij maar een glas wijn

Ieder jaar ben ik 2 avonden onder de pannen om Sinterklaasavond te vieren. En ik heb zelf niet eens kids! Maar ja, wel nichtjes en neefjes en ach, de volwassenen zijn afgelopen jaar natuurlijk ook heel braaf geweest. Je begrijpt, dit soort avonden zijn gezellig maar ook heel lang en vragen om een goed glas wijn. Al was het maar om de avond door te komen…😉

Kies je voor wit of rood?

Na de koffie (die toch echt wel het beste smaakt bij een banketletter), is het tijd voor wat sterkers. Eindelijk! Een lekker glas wijn. Maar voor welke wijn kies je dan? Want bij al die pepernoten en chocolade die op tafel staat, is dat best een lastige opgave. Droge witte wijn is zeker niet aan te raden. Die wordt schraal als je hem combineert met zoete smaken. Rood dan maar? Op de een of andere manier wordt het Sinterklaasfeest vaak geassocieerd met rode wijn. Waarschijnlijk omdat er vroeger bisschopswijn, een soort glühwein, rond Sinterklaastijd werd gedronken. Rode wijn werd verwarmt met kaneel, kruidnagel, steranijs en sinaasappel. Soms werd er ook nog honing of suiker aan toegevoegd om de drank zoeter te maken. Dat was vast niet voor niets, dat ‘zoeter maken’.

Wie zoet is krijgt lekkers

Bij wijn en spijs combinaties is het belangrijk dat je naar de balans zoekt. Je zou dus heel goed voor een rode wijn met een zoetje kunnen gaan bij al die lekkernijen. Wat dacht je van een Novello? Een Italiaanse primeurwijn die begin november meestal in de winkel ligt en wordt gemaakt van druiven die een paar weken geleden zijn geoogst. Ze worden vergist volgens de methode Maceration Carbonique. Een snelle methode, waarbij de wijnen meteen op dronk zijn en heerlijke zachte, superfruitige wijnen oplevert. Ik proefde de Agriverde Rosello Bio Novello, gemaakt van 100% Montepulciano. Je proeft aardbei, bosvruchten en kersensnoepjes in deze wijn. Een heerlijk glas, maar bij pepernoten en chocolade ga ik toch liever voor nog iets zoeter…

Zoeter dan zoet

De smaak van je wijn moet altijd zoeter zijn dan het gerechtje of snoepgoed wat je erbij eet. Pepernoten en chocolade zijn behoorlijk zoet, dus een mooie dessertwijn of port is een prima combi. De versterkte dessertwijn Banyuls uit de Roussillon in Frankrijk gaat heel goed bij chocolade en is altijd een veilige keuze. Wil je het iets spannender maken? Een Zuid-Afrikaanse portwijn met aroma’s van mokka, chocolade en rijpe pruimen is zeker een aanrader! Ik proefde De Krans Espresso Fortified Wine, gemaakt van 50% Tinta Barocca en 50% Touriga Nacional. Een topcombinatie met chocolade!

Bubbels op 5 december

Maar een echt feest wordt het pas als je op Sinterklaasavond een mousserende wijn opentrekt. Huh, denk je nu misschien. Bubbels? Jazeker! Een halfzoete Prosecco uit Valdobbiadene in Italië bijvoorbeeld. En dan zou ik voor de frizzante gaan (half mousserend). De Proseccodruif (Glera) heeft van zichzelf al een klein zoetje in zich en door de verfrissende mousse verveelt het minder snel dan een zoete dessertwijn. Maar je kunt ook voor een mooie Moscato d’Asti kiezen. Dat is een mousserende, zoete dessertwijn die lekker licht qua alcohol is (5 of 6% meestal). Ook een absolute aanrader is de Bugey Cerdon van Bernard & Majorie Rondeau uit de Savoie in Frankrijk. Een van mijn persoonlijke favorieten. Deze mousserende roze wijn, gemaakt van 100% Gamay, geeft een explosie van klein rood fruit in je mond. I Love it!

Verlanglijstje voor Sint

Hopelijk heb je nu genoeg inspiratie opgedaan om Sinterklaasavond goed door te komen op wijngebied. Of misschien een leuk idee om een fles wijn op je verlanglijstje te zetten! Sint weet waar al deze wijnen te koop zijn. Maar mocht hij het toch nog even willen checken of op zoek zijn naar een ander type wijn, dan kan hij altijd even een mail sturen naar info@vinolove.nl.

Volg me

Blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe blogs over wijn. Dat kan via Facebook of Instagram. Wil je een reactie achterlaten? Dat vind ik superleuk! Graag dus.

Over mij

Ik ben Sandra Everts, trotse eigenaar van Vinolove en ik geef wijnproeverijen aan huis en op bedrijfslocaties. Ik schrijf over wijn, wijnproeverijen en mijn wijnavonturen. Open, eerlijk, persoonlijk en met een vleugje humor. Je leest hier meer over mij en mijn passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *