Oliebol bijt Champagne

Champagne hoort erbij tijdens Oud en Nieuw. Het geluid van een knallende kurk, het bruisen van de wijn als je ‘m inschenkt, die prachtige fonkeling in je glas…het blijft een feestelijk gevoel! En niet te vergeten een lekkere, verse oliebol erbij. Maar oh, wat doen we die prachtige wijn daarmee toch tekort. En die oliebol trouwens ook. Voor ik daar verder op inga, eerst een stukje Champagne-kennis.
Hoe wordt Champagne gemaakt?
Mousserende wijnen zijn wijnen met een bubbeltje erin. Ze worden overal ter wereld gemaakt, maar alleen als ze uit de ‘Champagnestreek’ in Frankrijk komen, mogen ze de naam Champagne dragen. Ze worden gemaakt volgens de Méthode Traditionelle, ook wel Méthode Champenoise genoemd. In het kort houdt dit in dat er een tweede gisting op fles op gang wordt gebracht door het toevoegen van liqueur de tirage, een mengsel van suiker en gist. Doordat de fles tijdens dit proces met een kroonkurk wordt afgesloten, kan het koolzuurgas, wat ontstaat door die tweede gisting, de fles niet verlaten. De wijn neemt dit koolzuurgas op en zo ontstaan de bubbeltjes.
Voor welke ga jij?
Voor Champagne mogen drie druivenrassen worden gebruikt, namelijk Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Chardonnay is een witte druif, de andere twee druivenrassen zijn blauw. Soms wordt een Champagne van alleen Chardonnay gemaakt, dan spreken we van een Blanc de Blancs. Als een Champagne van alleen Pinot Noir wordt gemaakt, dan noemen we dat een Blanc de Noir. Afhankelijk van hoeveel suiker er nog wordt toegevoegd aan de Champagne, is deze droog, halfdroog of zoet. Dit noemen we ook wel brut, demi-sec of doux. Brut Champagne (oftewel droog), wordt het meest gedronken.
Probeer eens iets anders dan Champagne!
Er worden niet alleen in de Champagnestreek heerlijke, mousserende wijnen gemaakt. Ook in andere delen van Frankrijk, in de Loire bijvoorbeeld, zijn ze daar erg goed in. De wijn wordt op dezelfde manier gemaakt als Champagne, alleen noemen we mousserende wijnen die uit andere gebieden van Frankrijk komen: crémants. De kwaliteit van veel crémants is fantastisch en je betaalt er een stuk minder voor. Zeker een aanrader dus. Je kunt ook voor een mousserende wijn uit een ander land gaan. In Spanje maken ze bijvoorbeeld Cava, in Duitsland maken ze Sekt en in Italië Prosecco. Ik blijf voor deze blog even in Frankrijk, een andere keer ga ik dieper in op mousserende wijn uit andere landen.
Kies je voor de grote namen of juist niet?
Bollinger, Dom Pérignon, Krug, Taittinger, Moët & Chandon, Ayala, Pommery, Piper-Heidsieck, Veuve Clicquot…Stuk voor stuk bekende merken in de Champagnewereld waar je zeker geen flater mee slaat als je deze op tafel zet. Maar moet je perse voor een grote naam kiezen? Ik denk van niet. Kijk juist eens naar de kleine, onbekendere wijnhuizen voor een mooie fles Champagne. Hoe je die vindt? Bezoek de lokale wijnhandel bij jou in de buurt en vraag om advies. Naast een heerlijke fles Champagne, kunnen ze je hier vaak ook veel meer achtergrondinformatie geven over de bevlogen makers van het product. Heb jij ook weer een goed verhaal op oudejaarsavond.😉
Verpest het niet!
Je kunt nog zo’n mooie fles Champagne aangeschaft hebben, als je hem in het verkeerde glas schenkt of verkeerd opent, is het zonde van je geld. Om te beginnen schenk je mousserende wijn liever niet in een flûte. Sorry!? Hoor ik je denken. Maar je hoort het goed. Mousserende wijn heeft ook aroma’s. Als je de wijn in een langwerpige flûte (zie afbeelding 1 hieronder) schenkt, komen die aroma’s niet goed vrij. Zonde! Je ziet tegenwoordig ook de good old ‘coupe’ weer verschijnen (zie afbeelding 2 hieronder). Het ziet er prachtig uit, is beter voor de aroma’s in je wijn, maar weer niet zo goed voor de bubbeltjes. Die hebben namelijk wel wat lengte nodig om hun weg naar boven te vinden. Liever schenk je mousserende wijn in een mooi wijnglas. Dan heb je best of both worlds. Lengte voor de bubbels en voldoende ruimte voor de aroma’s. Een Champagnefles openen met een vette plop mag dan wel heel verleidelijk zijn, het hoort eigenlijk niet zo. Volgens de wijnetiquette open je een fles mousserende wijn door hem te laten zuchten. Geef dus tegendruk als de kurk eruit wil. Zo ontsnapt er zo min mogelijk koolzuur en verspil je geen wijn.
Oliebol blijf uit de buurt van Champagne
En dan komen we eindelijk bij die oliebol. Overal waar je kijkt, in tijdschriften, in tv-reclames en in kookmagazines, zie je vaak Champagne met een schaal oliebollen onder een laag poedersuiker afgebeeld. Een prachtig plaatje, het doet je meteen aan Oud en Nieuw denken. Maar tegelijkertijd is het de meest slechte wijn-spijs combinatie die je maar kunt bedenken. Champagne is strak en fris qua mondgevoel. Een oliebol is vet en zoet. Eerder schreef ik een blog over het perfecte huwelijk tussen wijn en spijs, waarin ik uitleg dat wijn en spijs met elkaar in balans moeten zijn qua mondgevoel en smaakgehalte. Zorg gewoon dat je die oliebollen voor 0:00 uur middernacht op hebt of eet ze lekker op Nieuwjaarsdag, eventueel met een glas Moscato d’Asti (zoete, Italiaanse dessertwijn met een bubbeltje). Maar geniet om 0.00 uur van je glas Champagne met een bijpassend hapje als forel op een toastje, een krokant gefrituurd stukje kip, olijfjes of iets anders wat lichtzout is qua smaak. Je glas Champagne komt zo veel beter tot z’n recht.
Met deze tips kan jouw Oud en Nieuw niet meer stuk! Nou ja, mits je het aller-allerbelangrijkste niet vergeet…Hef het glas en proost met de mensen die je liefhebt op veel geluk, liefde en gezondheid in 2020. Santé!
Volg me
Blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe blogs over wijn. Dat kan via Facebook of Instagram. Wil je een reactie achterlaten? Dat vind ik superleuk! Graag dus.
Over mij
Ik ben Sandra Everts, eigenaar van vinolove.nl en ik geef wijnproeverijen aan huis en op bedrijfslocaties. Ik schrijf over wijn, wijnproeverijen en mijn wijnavonturen. Open, eerlijk, persoonlijk en met een vleugje humor. Je leest hier meer over mij.