Oorlog in je mond

Zalmbonbon tijdens wijnproeverij Vinolove

Tijdens mijn wijnproeverijen verzorg ik, als dat gewenst is, ook bijpassende hapjes. Dat doe ik in samenwerking met mijn culinaire partner, die graag op de achtergrond wil blijven. Laten we haar vanaf nu ‘het culinaire brein’ noemen. Het culinaire brein en ik hebben regelmatig oorlog. Soms met elkaar en soms in onze mond.

Wijn-spijs of spijs-wijn?

Vanuit mijn passie en expertise zet ik wijn altijd op de eerste plaats. Daarna bedenk ik welk hapje een mooie match vormt bij de wijn. Het culinaire brein denkt andersom. Zij zet eten op de eerste plaats en vindt, dat ik daar dan een bijpassende wijn bij moet bedenken. Voor beide valt natuurlijk wat te zeggen, maar je begrijpt dat dit soms verhitte discussies oplevert.

Testing 1, 2, 3

Welke manier we ook kiezen, we testen de combinaties altijd samen uit. Dat doen we tijdens hele gezellige testavonden bij een van ons thuis. Recent hadden we weer zo’n testavond. Na veel heen en weer mailen en bellen over de nieuwe combinaties waren we er uit. Zonder kleerscheuren. De wijnen en hapjes stonden vast. En de hapjes en wijnen ook. 😉

Testpanel

Omdat we tijdens zo’n avond de mooiste flessen wijn opentrekken en soms iets teveel hapjes hebben, hadden we bedacht dat we deze keer wat extra testpersonen wilden uitnodigen. Een aantal kritische familieleden offerden hun vrije avond met liefde op om met ons mee te proeven. Het culinaire brein stond de hele dag in de keuken om haar prachtige amuse-hapjes voor te bereiden. En ik zorgde voor de wijnen, de glazen en de uitleg aan ons testpanel. Naast dat het een hele gezellige avond was, was het ook ontzettend leerzaam en nuttig! Want alleen door de wijn-spijs combinaties te proeven, weet je of het een goede match vormt of dat het oorlog in je mond is.

Testpanel - Vinolove  Carpaccio rode biet - Vinolove  

Prachtige nieuwe combinaties!

Ik kan natuurlijk niet alle nieuwe, goedgekeurde wijn-spijs combinaties verklappen, maar dat de mini-garnalensalade een blijvertje is, staat vast. En weet je hoe bijzonder de carpaccio van rode biet, geitenkaas en pistache was met een hele aromatische Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland? Ervaar het maar eens tijdens een wijnproeverij zou ik zeggen! Maar er was ook zeker sprake van een paar missertjes die een ware kernoorlog in onze mond veroorzaakten of waar de wijn ronduit schraal bij werd. Met hier en daar wat kleine aanpassingen is die oorlog gelukkig zo weer voorbij. Wat minder zoet, een ander type wijn of een aanpassing in de verhoudingen en het culinaire brein en ik zijn ook weer dikke vrienden. Ging het bij een echte oorlog ook maar zo makkelijk.

Wil jij ook een keer mee testen?

Kortom, het was een zeer geslaagde testavond. Lijkt het jou ook leuk om een keer achter de schermen te kijken en nieuwe wijn-spijs combinaties met ons te testen? Dat kan, maar wel op eigen risico.😉
Ben je wijnliefhebber, een fijnproever, kritisch en deins je niet terug voor een kernoorlog in je mond? Stuur even een mailtje met je motivatie naar info@vinolove.nl. Wie weet nodigen we jou dan binnenkort een keer uit in ons testpanel.

Volg me

Blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe blogs over wijn. Dat kan via Facebook of Instagram.

2 comments

  1. Rudy Jansma schreef:

    Weer een sprankelende blog Sandra.
    Leest zo lekker weg…net als je wijnen en hapjes.
    Complimenten en vrede in wijnland.

  2. Sandra schreef:

    Bedankt voor je reactie! Leuk om te horen.