Wijn drinken is net als leren fietsen

Ik weet het nog goed. Ik denk dat ik een jaar of 16 was, toen ik voor het eerst een slok wijn dronk (ja, vroeger mocht dat nog). Zoete, witte wijn. En wat vond ik het vies! Nu, ruim 23 jaar later, is wijn niet alleen mijn passie maar ook mijn werk.

Leren balanceren

Wijn drinken is eigenlijk net als leren fietsen. Je begint met vallen en opstaan. Oefenen, oefenen, oefenen en soms even flink doorzetten. Maar als je het eenmaal goed kan, verleer je het nooit meer. Sommige fietsers maken het wat spannender door bijvoorbeeld te gaan mountainbiken of met een BMX crossfiets het randje op te zoeken. Dat is niet anders bij wijndrinkers. De een houdt het veilig bij 1 glas huiswijn, de ander zoekt iets meer spanning en probeert wijn uit een ander land, van een ander druivenras of balanceert op het randje door net iets teveel wijntjes te drinken. Op die laatste zoom ik eerst even in. Teveel wijntjes drinken…Het advies is natuurlijk: geniet, maar doe dat verantwoord.

Verantwoord genieten…wat is dat?

Verantwoord genieten is soms nog knap lastig. Want ik vraag mijzelf regelmatig af wat is dan verantwoord en wat is over het randje gaan? Ga je erover heen als je iedere dag een glas wijn drinkt? Of juist als je alleen in het weekend een avond drinkt, maar dan wel 5 glazen in een keer? Zit je in de gevarenzone als je op vrijdagochtend al zin kan hebben in die eerste slok, koele witte wijn bij de middagborrel? Volgens de Rijksoverheid kun je van overmatig drankgebruik spreken als je als vrouw meer dan 14 glazen alcohol per week drinkt. Voor mannen is dit 21 glazen per week. De Gezondheidsraad (onafhankelijke adviesraad voor de regering en het parlement op het gebied van volksgezondheid en gezondheidszorg) adviseert om niet meer dan 1 glas per dag te drinken en minimaal 2 dagen in de week achter elkaar helemaal geen alcohol te drinken. Daarmee voorkom je gewoontegebruik. Poeh…als ik even aan mijn eigen wijnconsumptie denk, is dat een hele opgave. 1 glas per keer? Heb je net die heerlijke aroma’s van wijn in je mond, moet je weer over op een glas water of cola. Voelt een beetje als op de fiets stappen om naar de supermarkt te fietsen, maar halverwege weer omkeren omdat langer fietsen niet goed voor je is, bij wijze van spreken dan. Want fietsen is per definitie natuurlijk gezonder voor je dan een glas wijn. Mijn conclusie is, dat je gewoon af en toe lekker moet genieten van een paar glazen wijn, zo lang je je daar zelf goed bij voelt en anderen er geen kwaad mee doet. Dat vind ik verantwoord genieten.

Wijn is per definitie spannend

Die zoete, witte wijn waar ik in het begin over schreef, weet ik nu op bepaalde momenten wel te waarderen. Bijvoorbeeld in combinatie met een pittig, Oosters gerecht. Maar in de praktijk drink ik liever een mooi glas rode of droge witte wijn. Doordat ik werk met wijn, proef ik veel verschillende soorten. Daardoor ontdek je dat er zoveel verschil zit tussen het ene druivenras en het andere. Maar het speelt ook mee of de druiven in Frankrijk of in Nieuw-Zeeland groeien. Of een wijn in roestvrijstalen tanks of in eikenhouten vaten heeft gezeten. Hoe de weersomstandigheden in een bepaald gebied waren. En ga zo maar door. En precies dit vind ik zo ontzettend bijzonder en spannend aan wijn. Het feit dat je van een natuurproduct als druiven zo’n fantastisch product kunt maken en dat je er oneindig veel verschillende kanten qua smaak mee op kan! Soms heeft een bepaald type wijn in eerste instantie niet jouw voorkeur. Als je die wijn dan in combinatie met een bepaald gerecht proeft, is het ineens hemels. Ik vind dat echt fascinerend!

Hand vasthouden

Geniet daarom (verantwoord) van je glas huiswijn, maar zoek ook het spannende randje van verschillende smaken en andere wijnen eens op. Vind je dat lastig of te spannend? Ik geef wijnproeverijen aan huis en neem je graag bij de hand. Meer informatie over mijn wijnproeverijen vind je op www.vinolove.nl.

Volg me

Blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe blogs over wijn. Dat kan via Facebook of Instagram.

Comments are closed.