Wijnproeverij op Kreta

Wijnproeven in Griekenland - Vinolove

Op dinsdag 11 september bracht ik een bezoek aan een Griekse wijngaard, op het eiland Kreta. Tja, en als je er dan toch bent, kun je net zo goed van een proeverij met bijpassende hapjes genieten!

Het was even zoeken, maar eenmaal aangekomen bij Wijnhuis Lyrarakis, ben ik meteen ontspannen. Er heerst een oase van rust. De bladeren van de wijnranken ruisen zachtjes in de wind en de druiven hangen vredig te rijpen in het Griekse zonnetje. Alleen de krekels hebben het druk en voeren verhitte discussies met elkaar. Het wijnhuis ligt op 500 meter hoogte in het dorpje Alagni, 18 kilometer onder de hoofdstad Heraklion. De familie Lyrarakis maakt al wijn sinds 1966. Het is een echt familiebedrijf.

Wijngaard Lyrarakis - Vinolove    Wijnvaten Lyrarakis - Vinolove

Rondleiding en druiven happen

Ik word vriendelijk ontvangen door de receptioniste en zij verwijst mij naar een groepje andere bezoekers die net een rondleiding in de wijngaard krijgen. Ik sluit aan en luister aandachtig naar het verhaal. We mogen druiven proeven, ze zijn zo goed als rijp en de oogst kan bijna beginnen. Daarna gaan we naar binnen. Naar een ruimte waar honderden eikenhouten vaten liggen met wijn erin. Onze gids vertelt dat ze vooral veel gebruik maken van nieuwe eikenhouten vaten uit Frankrijk. Na gebruik worden de meeste vaten verkocht aan andere partijen, omdat het meest intense aroma er dan uit is. Veel gerenommeerde wijnhuizen werken op deze manier. Een dure business, als je weet dat 1 nieuw, Frans eikenhouten vat rond de €1000,- kost!

Of je van hout houdt?

Houtrijping draagt bij aan de geur en smaak van een wijn. Je ontdekt dan vaak aroma’s van kokos, vanille, toast en roomboter. Niet alle wijnen rijpen in eikenhouten vaten. Sommige wijnen rijpen in grote RVS-tanks. Daardoor behoud de wijn vaak meer frisheid en dit wordt dus vaak gebruikt voor witte wijn en rosé. Daarmee zeg ik niet dat er geen witte wijnen bestaan die houtrijping hebben gehad. Die zijn er zeker en vaak ook heel lekker! Maar dan moet het wel op een subtiele wijze zijn gedaan.

Slurpen maar!

Terug naar mijn wijnproeverij bij Lyrarakis. Buiten, op het terras met uitzicht over de wijngaard, staat de proeftafel klaar. We beginnen met een droge witte wijn, die de naam ‘Armi Thrapsathiri’ draagt. Een heerlijke, aromatische wijn, die 3 maanden houtrijping heeft gehad. Flink hoog qua alcoholpercentage, 13,5%. Later zie ik dat alle wijnen van dit wijnhuis vrij ruim in hun alcohol zitten. De zon doet goede zaken daar op Kreta. De tweede witte wijn die ik proef, vind ik echt te pittig qua alcohol, ruim 14%. Te scherp in mijn keel. Afgekeurd. De derde witte wijn, gemaakt van de druif ‘Dafni’, ruikt overduidelijk naar rozemarijn en laurier! Het hapje wat daarbij geserveerd wordt, sluit er mooi op aan qua smaak: bruchette met tomaat, kappertjes en een takje rozemarijn.

   

Ojee rosé

Vervolgens proeven we een rosé, gemaakt van de druivenrassen Liatiko (15%) en Merlot (85%). Ik ben niet onder de indruk van dit glas rosé. Wel mooi droog, nog wat kruidigheid, maar de afdronk is matig. Nu ben ik niet echt een enorme rosé liefhebber moet ik eerlijk toegeven (tenzij je me een AIX voorzet), dus snel door naar de volgende wijnen.

Rood, roder, roodst

We proeven 3 verschillende rode wijnen en we beginnen bij de ‘Pinot Noir van Kreta’. De wijn is gemaakt van 100% Liatiko en heeft 4 maanden houtrijping gehad in gebruikte eikenhouten vaten. Dit is een mooi voorbeeld van hergebruik van een eikenhouten vat. Dat kan dus ook als de wijnmaker een hele lichte en subtiele houttoon in zijn wijn wil hebben. De wijn smaakt fruitig, naar aardbei, vijg en dat aardse van de Pinot Noir proef ik absoluut terug. Ik vind het een lekker glas wijn. De tweede wijn is gemaakt van de druif ‘Mandilari’, komt uit 2016 en heeft 12 maanden houtrijping gehad in een ratjetoe van eikenhouten vaten.😉 Nieuw eiken, gebruikt eiken, Frans eiken en Amerikaans eiken. Pfoe, die wijnmaker is er maar druk mee. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: is de wijn lekker? Mwoa, prima glas wijn, maar ik zou hem nog lekker een jaar of twee laten liggen. Hij is nog vrij strak en ik proef veel tannine (dat stroeve en bittere gevoel in je mond). Als ik dat zeg tegen de dame die de wijnproeverij begeleidt, lacht ze en tovert ze een karaf tevoorschijn…

Mijn smaakpapillen maken een dansje

Tijd voor het echte werk! Mijn ogen glinsteren en mijn smaakpapillen maken nu al een dansje in mijn mond. Yes, we mogen een wat oudere wijn proeven van dezelfde druif als de vorige wijn, de Mandilari. Maar deze wijn komt uit 2014, heeft 17 maanden houtrijping gehad in nieuwe eikenhouten vaten en is een blend van Mandilari, Merlot en Syrah. Doordat de wijn al een uurtje of 2 geleden in een karaf is geschonken, heeft de zuurstof ervoor gezorgd dat de aroma’s wakker werden. En dat ruik en proef je! Wow wat een heerlijk glas wijn! Aroma’s van rijp donker fruit, laurier en kokosboter met een superzachte afdronk die je nog lang in je mond proeft. Ja hoor, hier word ik wel blij van.

     Dessertwijn - Vinolove

Vloeibaar bonbonnetje

Als ‘toetje’ proeven we nog een dessertwijn. En oh, wat hebben mijn smaakpapillen het druk vandaag. Deze blend van diverse inheemse druivensoorten komt uit 2015 en heeft 1 jaar houtrijping gehad. Intens ambergeel van kleur met aroma’s van heerlijke, rijpe abrikozen, oranjebloesem, marmelade en in de verte iets van een subtiele kruidigheid. De wijn is zoet, natuurlijk. Maar is nog heel mooi in balans met haar zuren. We eten er een klein, zoet sesamkoekje bij. Superlekker!

Hoe zit dat met die hapjes?

De hapjes die ik nu niet benoemd heb, waren iets minder succesvol naar mijn mening. Ik heb alles geproefd, maar de smaken waren vaak te overheersend bij de wijnen. Ze hadden misschien beter kunnen kiezen voor lekkere traditionele Griekse hapjes. Griekse olijven, een goed stuk feta, dat soort werk. Ach, het mocht de pret niet drukken want ik heb genoten van de heerlijke wijnen en prachtige locatie.

Ook benieuwd?

Mocht je een keer op Kreta zijn en wijnhuis Lyrarakis ook willen bezoeken, bekijk dan hun website even. Yamas! (Proost op z’n Grieks).

Volg me

Blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen over wijn. Dat kan via Facebook of Instagram.

Comments are closed.