Ultiem (on)gelukkig door wijn

Ultiem (on)gelukkig door wijn - Vinolove

De allereerste slok van een glas koele, witte wijn, terwijl je mijmerend in de namiddagzon over zee uitkijkt. Dat is voor mij ultiem geluk. Maar dat geluk kan ruw verstoord worden doordat een wijn niet te drinken is! Tja, en dan?

Het overkwam mij tijdens mijn laatste vakantie in Griekenland. Het appartementencomplex waar ik verbleef, kon niet idyllischer. Direct aan zee, met een prachtig uitzicht langs de baai. Op de eerste dag bestelde ik een glas wijn bij de bar van mijn verblijf. Natuurlijk bestudeer ik altijd overal de menu- of wijnkaart en weet ik precies wat voor wijnen er op de kaart staan. Ik vind het leuk om gewoon met de huiswijn te beginnen. Die is betaalbaar en soms heb je geluk en smaakt ie prima. Maar als je dat in Griekenland doet, moet je het volgende in je achterhoofd houden…

‘Harstikke’ bijzonder

Ik neem je even mee in een klein stukje geschiedenis. Griekenland maakt al heel lang wijn. Langer dan Frankrijk en Italië. Er zijn kruiken met wijnresten en een oude wijnpers gevonden die dateren uit 1500 jaar voordat onze jaartelling begon. Je zou dus zeggen, dat die Grieken wel raad weten met de druifjes. Dat weten ze ook wel, alleen naast dat Grieken goede wijnmakers zijn, zijn ze ook heel trots op hun historische specialiteit ‘Retsina’. Die wijn wordt gemaakt van de witte, inheemse druif ‘Savatiano’. Vroeger werd de wijn in amforen (kruiken van aardewerk) gedaan en die werden afgesloten met hars. Daardoor kreeg de wijn een typische harssmaak. Tegenwoordig gebruiken ze natuurlijk geen amforen meer om wijn te maken. Maar, ze maken nog wel steeds Retsina door hars toe te voegen aan de basiswijn om die harssmaak te creëren.

Terug naar ultiem geluk

Na 1 slok Retsina, weet je of je het wel of niet lekker vindt. Persoonlijk hou ik er niet echt van. Ik vind het niet zo vies dat ik het glas niet leeg drink. Maar het ultieme geluksgevoel van die eerste slok wijn op mijn eerste vakantiedag, bleef uit. Dus ik moest voor dag 2 toch echt een andere oplossing bedenken. Tegenwoordig maken de Grieken, naast Retsina, ook steeds betere wijnen van meer bekende Europese druivenrassen. Nadat ik de wijnkaart uitvoerig bestudeerd had, koos ik voor een Griekse Chardonnay. Het nadeel van wijn van de wijnkaart bestellen, is vaak dat je alleen per fles kan bestellen. Iedere middag tijdens borreltijd een hele fles opdrinken, vond ik een beetje veel van het goede. Dat loste ik op door een fles te bestellen en mijn naam op het etiket te laten schrijven. Zo kon ik er de volgende dag tijdens mijn vaste borreluurtje weer van genieten!

Vinolove aan zee

Vanaf dag 2 had ik iedere middag toch dat ultieme geluksmoment van die eerste slok, koele, witte wijn. Mijmerend in de namiddagzon, uitzicht over een azuurblauwe zee en smaken van rijp, tropisch fruit op mijn tong. Iets aangenamer dan hars…sorry Grieken.😉

Volg me

Blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen over wijn. Dat kan via Facebook of Instagram.

Comments are closed.